


Även denna lånade jag ifrån http://getiton.blogg.se/
Äppelkakepaj med toscatäcke, 2-4 personer
Mördeg
1¼ dl vetemjöl
¼ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
75 g smör
Fyllning
1 äpple
1 msk strösocker
1 msk kanel
1 ägg
¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl
Tosca
35 g smör
½ dl strösocker
1¼ msk honung
¼ dl grädde
¼ dl hackad sötmandel
¼ dl hackade nötter
pärlsocker
Sätt ugnen på 200°C. Börja med mördegen. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Hacka samman med smöret till en deg. Tryck ut degen i en pajform och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C. Fortsätt med äppelsmeten. Skala och kärna ur äpplet. Skär det i tunna klyftor och lägg i en plastpåse tillsammans med kanel och socker. Skaka runt så allt blandar sig. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen. Tryck försiktigt i äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter tills kakan känns torr. Blanda under tiden alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills smeten tjocknar. Ta ut kakan ur ugnen. Bred på toscasmeten, strö över pärlsocker och grädda i ytterligare ca 10 minuter tills ytan har fått fin färg.
Låt svalna något och servera med uppvispad vaniljvisp.