Jag och Williams mamma har delat upp Juli eftersom dagis är stängt så har vi två veckor var, v.28 och v.29 är mina barnlediga veckor och då blir det nog Kroatien :) Men sen då?? Har funderingar på att besöka släkten i Norrland, en tripp till Skåne, Västerås och Stockholm, hmm?? När jag såg denna bild idag så vart jag väldigt sugen på norrland :)
Ni som inte har testat detta förr bör göra det, mmm. Det är så gott.. Pitepalt säger jag bara..
Tillagning
1. Riv den råa potatisen på rivjärn. Blanda i den kokta, pressade potatisen, salt, kornmjöl och vetemjöl till en deg som är så fast att det går att forma bullar utan att degen rinner.
2. Koka upp vatten i en gryta som rymmer minst 8 liter. Grytan bör vara fylld till drygt hälften. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Palten ska ha gott om plats så att den inte kokar sönder.
3. Forma med vattensköljda händer bullar av smeten. Gör en grop i bullen, lägg i lite fläsk och slut till degen om fläsket.
4. Använd en träslev och lägg ner palten i det kokande vattnet. Ta en skvätt kokvatten i sleven, lägg i palten och sänk sleven mot botten. Låt palten ligga kvar i sleven tills nästa palt är klar att läggas i grytan.
5. Låt palten småkoka eller sjuda i ungefär en timme.
6. Servera, skär upp en liten lucka och ta smör och blanda i och stäng sedan locket :)