Jag gav ju ett liten hint om att jag skulle byta blogg och det
blir nog inte så, det ger mig inte lika mycket längre eller så
är det en svacka bara i do not know!!!
Det jag vet är att jag inte kommer att lägga ner lika mycket energi
på bloggen, det tar upp för mycket tid och energi..
Men man vet aldrig jag kanske återfår blogg glädjen..
Jag har dom senaste dagarna hjälpt till med flytt som tar både tid
och kraft, jag var ledig Månd-Tisd ifrån jobbet och det var upp
tidigt och i säng sent, kroppen gör uppror just nu och jag kommer
somna rätt fort ikväll..
Häromdagen fick jag en sån grym reminder att det är banne mig Jul
snart, dags att börja planera Julklappar och baka
lussekatter, pepparkakor, knäck och Pepparkakshus..
Saffran - Lussekatter
ca 40 bullar De här ingredienserna behöver du 1 g saffran
1 ½ dl socker
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
½ tsk salt
17 dl vetemjöl
russin till garnering
1 ägg, vispat till pensling
Så här gör du Stöt saffran riktigt fint med en sockerbit i en mortel.
Häll lite av mjölken i morteln. Smält smöret i en kastrull.
Häll i resten av mjölken och värm till 37°C, så att det blir fingervarmt.
Blanda sedan det lösta saffranet i degspadet.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, salt och socker.
Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen, och arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt 30-40 minuter. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar och forma dem till längder.
Dela varje längd i ca 20 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.
Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk 30-40 minuter.
Sätt på ugnen på 225 grader. Tryck ner russin som garnering.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Bröd som bakas med Kesella kräver mindre fett och håller sig
saftigt längre.